SİVAS’ın Suşehri ilçesi Günlüce köyünde, yıllar önce doğada kendiliğinden yetişen menengiç ağaçlarının aşılanmasıyla elde edilen ‘Antep fıstığı’ üretimi, zamanla çevredeki köylerde de yaygınlaştı. Köylülerin üretimini benimsediği ve yüksek kalitede yetişen fıstıklar, hasat işlemleri tamamlandıktan sonra fıstığın başkenti olarak nitelendirilen Gaziantep’e gönderiliyor.
Suşehri ilçesi Günlüce köyünde 1980’li yıllarda dönemin köy muhtarı Turan Yalçın’ın çabaları sonucu menengiç ağaçlarının aşılanması yöntemiyle deneme üretimi yapılan ve başarı elde edilen Antep fıstığı, bölge halkının yeni gelir kapısı oldu. Yıllar içinde Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün destekleriyle alanı genişleyen Antep fıstığı üretimi, bölgedeki 5 köye yayıldı. Bu yıl hasadı yapılmaya başlayan yüksek kalitedeki fıstıklar, kurutma ve torbalama çalışmalarının tamamlanmasının ardından satış için Gaziantep’e gönderiliyor. Yılda yaklaşık 10-15 ton ürün, Sivas’tan Gaziantep’e ulaştırılıyor. Köylüler, üretim kapasitesinin artırılması için civardaki binlerce menengiç ağacının aşılanması konusunda destek bekliyor.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Şakir Öner Öztürk, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız ile fıstık hasadı yapan köylüleri ziyaret edip, üretim çalışmaları hakkında bilgi aldı. Köylülerin kendi çabalarıyla başlattığı, son dönemde Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün destekleriyle güçlendirdikleri Antep fıstığı hasadının bereketli olmasını dileyen Öztürk,
Kaynak: DHA
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.